„Библиобус“ кружи по 14 локација по граду и селима

Од данас је у Бањој Луци почела са радом покретна библиотека, тзв. Библиобус, који ће омогућити да богати књижевни фонд од 6.000 популарних наслова буде доступан читаоцима на ширем градском и приградском подручју. Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао промоцији Библиобуса, нагласио је да тиме обезбјеђен још један садржај из области културе, у оквиру новоусвојене Стратегије развоја кулутуре.

– Један од кључних стратешких циљева је управо децентрализација културе, што подразумијева ширење културних садржаја на читавом подручју града, уз интензивнију доступност и на приградском и сеоском подручју – нагласио је Радојичић.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић Зечић, која проводи овај програм, прецизирала је да заинтересованим читаоцима у Библиобусу на располагању 6.000 наслова.

– Библиобус ће обилазити бањалучка насеља као и насеља у околини чији становници немају библиотеку у својим мјестима. Планирано је 14 стајалишта, распоређених по насељима – рекла је она.

Амбасадорица Словеније у БиХ Зорица Бокинац је нагласила да је Библиобус донација библиотеке из Копра, који ће „књигу приближити свим грађанима Бање Луке“.

– У њему ће се налазити и књиге на словеначком језику, што ће омогућити свима које интересује словеначки језик да се могу њима послужити – рекла је она.

Посебна пажња посвећена је потребама дјеце и младих, па је и библиотечки фонд пажњиво одабран. Поред лектире, на полицама Библиобуса нашли су се најновији наслови популарне књижевности за дјецу и тинејџере, велики избор стрипова, те популарни часописи за младе.