„Бања Лука људског лица“: У фокусу оживљавање Дома омладине

Више пројеката из области промоције здравих стилова живота намијењених дјеци, младима и лицима са посебним потребама, који се реализују у оквиру програма „Бања Лука људског лица“, презентовано је данас у Дому омладине. Неки од пројеката подржани су и у оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану“ (РеЛОаД).

-У приоритетима концепта „Бања Лука људског лица“ јесте и брига за дјецу и младе кроз различите едукативне програме из области ненасилног понашања, сполног и репродуктивног здравља. Ту су, свакако и лица треће животне доби и лица са инвалидитетом. Град је овдје да подржи, да суфинансира пројекте и да искрено кроз овај посао, заједно са невладиним сектором као партнерима, настојимо доћи до што више наших грађана кроз различите пројекте – истакао је градоначелник Игор Радојичић, који је данас присуствовао презентацији пројеката у Дому омладине.

Према његовим ријечима, управо Дом омладине је један од фокуса програма „Бања Лука људског лица“.

-Желимо да га ревитализујемо, ангажујемо да живи и да се у њему дешава што више активности. Овдје је осмишљено неколико нових простора и пројеката, који ће, надам се, у наредном периоду са великим бројем садржаја привући што више младих – навео је Радојичић.

 

Једна од организација која је данас представила пројекте из области здравих стилова живота, јесте и „Перпетум мобиле“, чији је извршни директор Илија Трнинић казао да ће та организација проводити пројекат у сарадњи са свих 16 средњих школа на подручју града.

-Организоваћемо различите и занимљиве програме за младе, уз надзор њихових наставника како би се радило на спречавању насиља међу младима, прије свега вршњачког, и промовисаћемо здраве животне вриједности. Други пројекат се односи на развијање културе дијалога међу младим људима – казао је Трнинић

Организација „Здраво да сте“ проводи пројекте за дјецу под називом „Мјесне заједнице-пријатељи дјеце“ и „Здравље у центру“.

-Драго нам је да је Град препознао активности које смо до сада проводили и сада смо комбинујући наше ресурсе учинили доступнијим наше услуге дјеци и младима у пет мјесних заједница, и то: Центар, Обилићево, Борик, Росуље и Булевар – казала је извршни директор „Здраво да сте“ Александра Штрбац, те позвала дјецу и младе да се у својим мјесним заједницама придруже организованим различитим активностима.

Пројекат “Здравље у центру“, како је навела, проводи се у основним и средњим школама и односи се на сексуално и репродуктивно здравље дјеце и образовне потребе које они имају за ту специфичну тему.

И Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима проводи два пројекта у оквиру програма „Бања Лука људског лица“, које су данас представили. Један се односи на социјално предузетништво, којим желе да покажу видљивост својих корисника у заједници и њихов потенцијал, али и да се сагледају препреке и перспективе из угла невладиних организација.

– Радимо еколошки прихватљиве производе, које ћемо у наредном периоду донирати у 16 школа и вртића – казала је Гордана Илић из овог удружења.

Други пројекат тог удружења усмјерен је на подизање свијести о здравим стиловима живота, сексуалном и репподуктивном здрављу недовољно ментално развијених и особа са потешкоћама у развоју.