Бања Лука у ужем избору за Европску престоницу културе 2024!

Бања Лука је ушла у финале такмичења за Европску престоницу културе 2024. године, објавила је Европска комисија. Уз Бању Луку, у ужи избор ушли су још норвешки Бодо и Мостар.

Градоначелник Игор Радојичић саопштио је да ова одлука још не значи да је Бања Лука остварила свој коначни циљ – освајање ове, престижне титуле, али и да је сам улазак у финале разлог за велико задовољство.

-Изузетно сам срећан због ове одлуке, јер се показало да је млада екипа, која је радила на нашој кандидатури, заједно са цјелокупном културном сценом, способна да изњедри овакав пројекат и да се квалификује на европском нивоу – казао је Радојичић.

Он је рекао да је, послије уласка у финале, пред Бањом Луком период од годину дана у којем ће се наша апликација додатно дорађивати, у случају примједби из Европске комисије.

Према његовим ријечима, на овом пројекту се вриједно радило протеклих годину и по дана, истичући да заглуге за овај успјех дијеле и градови Бихаћ и Јајце, који су у статусу „млађих партнера“ на развоју овог пројекта.

Он је подсјетио да је Бања Лука ушла у ову трку у марту прошле године, кад је Скупштина града једногласно одлучила да се уђе у кандидатуру.

– Годину и по дана се радило на овом пројекту, а резултат тога је, између осталог, Стратегија развоја културе града за наредних  десет година и наша књига апликација под насловм „Супротности се привлаче“ – казао је Радојичић.

Он сматра да се ипак вреднују идеје и квалитет, јер град који је сматран фаворитом -Тирана није ни прошла даље.

Члан тима за апликацију Бање Луке Дијана Грбић појаснила је да је тим од десет независних чланова Европске комисије данас донио одлуку да је Бања Лука један од финалиста.

-Очекује нас велика панел дискусија у Бриселу која ће бити организована за све градове финалисте – нагласила је она.

Одбор независних стручњака који су вредновали пријаве из пет конкурентских градова препоручио је овај резултат на данашњем дводневном састанку у Бриселу, а више о томе на линку: хттпс://бит.лy/2КwвфQл

Панел независних стручњака поновно ће се састати у другој половини 2019. године како би дао своју коначну препоруку о Европској престоници културе 2024. године.