Бања Лука слави рођендан

Бања Лука ће низом манифестација обиљежити 22. април – Дан града и 74 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

Тим поводом, сутра су планиране бројне манифестације, а на неколико локација биће положени вијенци.

Обиљежавању Дана града присуствоваће делегације из 15 градова из окружења и региона, као и делегације из Котовска из Русије и Лавова из Украјине, за које ће руководство града уприличити свечани пријем у 10 часова.

Сарадња са градовима, овај пут са Кумановом биће додатно ојачана сутрашњим потписивањем споразума о братимљењу два града. Споразум ће у Градској управи, у 11 часова, потписати бањалучки и градоначелник тог македонског града, Игор Радојичић и Максим Димитриевски.

Такође у оквиру сарадње међу градовима, градоначелници Бање Луке и Требиња Игор Радојичић и Мирко Ћурић сутра, у 9 часова, отвориће „Херцеговачку кућу“, продајни објекат у којем ће се моћи купити аутохтони херцеговачки производи. Овај објекат налази се у Улици Браће Мажар и мајке Марије бр. 9.

Градоначелник Радојичић сутра ће угостити и амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова, а у 14 часова у Банском двору присуствоваће отварању изложбе архивских докумената „Бања Лука центар Врбаске бановине”.

Централни догађај прославе 22.априла свечана академија биће одржана у 19 часова у Банском двору, на којој ће бити уручене априлске награде. Ове године, највећа градска признања добиће Абас Арсланагић и Коља Мићевић.

Сатница полагања вијенаца поводом Дана града:

10.00 часова – Спомен костурница на Новом гробљу;
10.30 часова – Споменик палим Крајишницима (Бањ брдо);
11.00 часова – Споменик борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на гробљу Свети Пантелија;
12.00 часова – Поводом Дана града, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић положиће вијенце на Тргу палих бораца.

Концерт

Синоћ је као поклон за Дан града, одржан сјајан концерт Жељка Самарџића на отвореном, којем су присуствовали бројни суграђани и гости.