Бања Лука партнер у програму „Редисковер“

Home / Бања Лука партнер у програму „Редисковер“

Пројекат „Редисковер“ (Rediscover), у којем је Град Бања Лука партнер у оквиру међународног конзорцијума, подржан је за финансирање кроз средства Европске уније, у оквиру  Транснационалног програма Дунав.

Циљ пројекта је креирање туристичких рута које промовишу јеврејско културно насљеђе.  Износ донације је 170.000 евра, док ће Град Бања Лука учествовати у реализацији са 30.000 евра.

Пројекат је израђен у сарадњи Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање и Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

– Пројекти у оквиру Транснационалног програма Дунав се финансирају из средстава Европског фонда за регионални развој (ЕФРД) и из претпиступних фондова (ИПА 2). Град Бања Лука је партнер у конзорцијиму, чији је носилац мађарски град Сегедин, на пројекту из области јачања одрживе употребе природног и културног насљеђа и ресурса, чија конкретна тема је искориштавање заборављеног јеврејског културног  насљеђа у дунавској регији. У пројекат су, поред Града Бање Луке, укључене организације из румунских градова Галатија и Темишвара, затим Суботице, Мурске Соботе, Осијека и Котора. Придружени пројектни партнер Бањој Луци, који пружа стручне консултације  у вези са јеврејским културним насљеђем је Јеврејска општина Бања Лука – кажу у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Додају да ће ови градови настојати пронаћи неоткривени потенцијал из ове области и развити га у савремена туристичка рјешења, заједно са међународним туристичким производима и услугама. То подразумијева креирање пописа јеврејског културног насљеђа, што може укључивати: музику и књижевност, религију и фестивале, традицију и животни стил, кухињу и локалне рецепте, историју и допринос развоју локалне заједнице, јеврејске умјетнике, научнике, академике и бизнисмене који су рођени у датој локалној заједници, затим тематске руте са структурисаним елементима јеврејског културног насљеђа и развити их у производ који се може пласирати на тржиште.

Детаљније на: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rediscover

 

Посљедње активности

Бањој Луци најбоље оцјене
У периоду од 23. до 25. септембра, одржан је партнерски састанак пројекта REDISCOVER, подржан кроз Транснационални програм „Дунав“ Европске уније, који има за циљ кориштење јеврејског културног насљеђа у туристичке сврхе. Током састанка су презентовани налази годишње евалуације пројекта од стране представника Заједничког секретаријата Транснационалног програма „Дунав“, тијела које управља реализацијом програма.

Од девет градова партнера који учествују у реализацији пројекта, Град Бања Лука добио је најбоље оцјене за досадашњи квалитет реализације пројекта.
На наведеном састанку је презентован туристички портфолио заснован на јеврејском културном насљеђу Бање Луке. Град Бања Лука ће бити домаћин наредног партнерског састанка у фебруару 2020. године.