Бања Лука обиљежава Свјетски дан музике: Концерти по цијелом граду

У оквиру обиљежавања Свјетског дана музике, сутра, 21. јуна, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци планира бројне активности на више локација у граду, међу којима, и концерт у атријуму Градске управе.

Уједно, овим концертом у атријуму, који почиње у 11 часова, биће озваничен почетак овогодишњег културно-умјетничког пројекта Градске управе под називом „Култура у пролазу“.

Како су навели из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику – намјера им је да у оквиру овог пројекта сваког другог четвртка у мјесецу, од 11 часова, реализују одређене културне садржаје са различитим извођачима у трајању од једног часа.

-Такође, у истом простору мијењаће се различите изложбе студената академије, сликарске, фото изложбе уз могућност учешћа књижевника и глумаца. На тај начин културу чинимо доступном грађанима – закључили су из ресорног одјељења.

Када је ријеч о обиљежавању Свјетског дана музике, осим Академије умјетности, у сутрашњем програму ће учествовати и Полицијски оркестар МУП-а РС, ученици музичке школе „Владо Милошевић“, представници Конфуцијевог института, АНИП „Веселин Маслеша“, мјешовити хор „Кастратоника“, Градски тамбурашки оркестар и плесни студио „Поинт“.

Сви музички програми су бесплатни.

Иначе, Свјетски дан музике почео је да се прославља 1982. године, на иницијативу француског министарства културе и већ пуних 37 година прославља се у више од 100 земаља свијета. Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци  2010. године званично је „уписала“ Бању Луку у један од 400 градова у свијету који обиљежавају овај дан.

Овогодишњи програм су планирали на више локација у граду, и то: у ул. Веселина Маслеше (Господској улици), атријуму зграде Градске управе, Академији наука и умјетности РС, згради Владе РС, просторијама хуманитарног удружења ,,Дуга“, вртићима „Наташа“ и ,,Коцкица“, алеји у Кампусу Универзитета у Бањој Луци и просторијама Академије умјетности, а сатнице концерата погледајте у наставку…

Програм манифестације:

10.00- вртић „Наташа“

10.00- вртић „Коцкица“

10.00– просторијe Хуманитарног удружења жена „Дуга”

10.30– свечано отварање Свјетског дана музике 2019.године, камерна сала Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци

11.00– атријум у згради Градске управе Града Бања Лука

12.00– зграда Владе Републике Српске

12.00– Академија наука и умјетности Републике Српске

19.00-улица Веселина Маслеше (Господска улица) испред зграде Градске управе у парку код споменика бану Милосављевићу.