Banja Luka na rekordno niskom zaduženju

Grad Banja Luka znatno je smanjio ukupno gradsko zaduženje i ono trenutno iznosi oko 115 miliona KM, što je najniži iznos u posljednjih desetak godina, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Povodom informacije o gradskom zaduženju, koji je danas usvojila Skupština grada, Radojičić je precizirao da Banja Luka, uprkos brojnim pokrenutim javnim projektima, trenutno ima zaduženje od svega 10 odsto u odnosu na svoje prihode, odnosno osam odsto manje u odnosu na zakonom propisani maksimum zaduženja.

  • Gradski dug je znatno smanjen uprkos tome što smo u zadnje dvije godine imali nekoliko kreditnih aranžmana za razvojne projekte. Naša politika je da idemo istovremeno na smanjivanje nivoa duga, daleko ispod zakonom propisanih 18 odsto, ali isto tako da ulazimo u kreditne aražmane, zbog samog razvoja grada – rekao je Radojičić. On je podsjetio da je, u zadnje dvije godine, Grad ulazio u kreditna zaduženja za izgradnju „Eko toplana“, finansiranje pet velikih infrastrukturnih projekata, kao i aranžman sa Evropskom banskom za obnovu i razvoj (EBRD) za veliki projekt izgradnje vodovoda na seoskim područjima.

Pored ove informacije, Skupština je danas usvojila i odluku o povećanju cijena odvoza smeća, koja podrazumjeva rast cijene ove usluge za dva feninga po kvadratnom metru stambenog prostora.

  • Zauzvrat, „Čistoća“ mora da poveća frekvenciju odvoza otpada, te promjenu pravilnika koji definiše zone prikupljanja otpada kao i za nabavku novih kontejnera – istakao je Radojičić i dodao da će ovog preduzeća biti zatraženo da nabavi specijalno vozilo za odvoz kabastog otpada, s obzirom na veliki rast količina ovakvog otpada koje građani ostavljaju pored klontejnera.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, kazao je da bi u narednom periodu „Čistoća“  trebalo da razmisli i o drugim modalitetima kreiranja cjenovnika.

  • Otpad ne prave kvadrati već ljudi i obračun se trenutno vrši prema kvadraturi, pa imamo situaciju da u jednom stanu iste kvadrature može da živi više članova ili samo jedan član i oni plaćaju istu cijenu. Povećanje cijene bi trebalo da ide u pravcu bolje usluge i mislim da i u „Čistoći“ treba da razmišljaju na taj način. Kada je u pitanju kreditno zaduženje, mi smo u jednom trenutku kao Grad došli u situaciju da imamo velike kredite, a sada smo smanjili zaduženost što govori o domaćinskom poslovanju. U zadnje dvije godine kreditiranje je, prije svega, išlo u pravcu realizacije različitih investicija i razvojnu komponentu – naveo je Talić.

Skupština grada je danas usvojila i prijedlog odluke o izmjeni odluke o komunalnim taksama, zatim izvještaje o radu više gradskih ustanova i preduzeća, te nekoliko odluka iz oblasti prostorno-planske dokumentacije.