Бања Лука на рекордно ниском задужењу

Град Бања Лука знатно је смањио укупно градско задужење и оно тренутно износи око 115 милиона КМ, што је најнижи износ у посљедњих десетак година, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Поводом информације о градском задужењу, који је данас усвојила Скупштина града, Радојичић је прецизирао да Бања Лука, упркос бројним покренутим јавним пројектима, тренутно има задужење од свега 10 одсто у односу на своје приходе, односно осам одсто мање у односу на законом прописани максимум задужења.

  • Градски дуг је знатно смањен упркос томе што смо у задње двије године имали неколико кредитних аранжмана за развојне пројекте. Наша политика је да идемо истовремено на смањивање нивоа дуга, далеко испод законом прописаних 18 одсто, али исто тако да улазимо у кредитне аражмане, због самог развоја града – рекао је Радојичић. Он је подсјетио да је, у задње двије године, Град улазио у кредитна задужења за изградњу „Еко топлана“, финансирање пет великих инфраструктурних пројеката, као и аранжман са Европском банском за обнову и развој (ЕБРД) за велики пројект изградње водовода на сеоским подручјима.

Поред ове информације, Скупштина је данас усвојила и одлуку о повећању цијена одвоза смећа, која подразумјева раст цијене ове услуге за два фенинга по квадратном метру стамбеног простора.

  • Заузврат, „Чистоћа“ мора да повећа фреквенцију одвоза отпада, те промјену правилника који дефинише зоне прикупљања отпада као и за набавку нових контејнера – истакао је Радојичић и додао да ће овог предузећа бити затражено да набави специјално возило за одвоз кабастог отпада, с обзиром на велики раст количина оваквог отпада које грађани остављају поред клонтејнера.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, казао је да би у наредном периоду „Чистоћа“  требало да размисли и о другим модалитетима креирања цјеновника.

  • Отпад не праве квадрати већ људи и обрачун се тренутно врши према квадратури, па имамо ситуацију да у једном стану исте квадратуре може да живи више чланова или само један члан и они плаћају исту цијену. Повећање цијене би требало да иде у правцу боље услуге и мислим да и у „Чистоћи“ треба да размишљају на тај начин. Када је у питању кредитно задужење, ми смо у једном тренутку као Град дошли у ситуацију да имамо велике кредите, а сада смо смањили задуженост што говори о домаћинском пословању. У задње двије године кредитирање је, прије свега, ишло у правцу реализације различитих инвестиција и развојну компоненту – навео је Талић.

Скупштина града је данас усвојила и приједлог одлуке о измјени одлуке о комуналним таксама, затим извјештаје о раду више градских установа и предузећа, те неколико одлука из области просторно-планске документације.