Амброзија уклоњена са 77.000 квадрата

Акција укањања амброзије на подручју Бање Луке приводи се крају, а од 15. јула, када је почела акција, ова коровске биљка уклоњена је са око 77.000 квадратних метара јавних површина.

  • Кошење је обављено у свим бањалучким насељима гдје смо регистровали постојање ове алергене биљке. Акција је при крају, а по пријавама грађана радићемо до краја септембра. Ове активности дају конкретне резултате, јер је прије неколико година концентрација полена амброзије у ваздуху била 1.000 зрна по кубном метру, а сада је око 400 зрна – истичу у Одјељењу за комуналне послове.

Додају да проблем у борби против амброзије и даље представљају запуштене приватне парцеле гдје Градска управа нема надлежности да предузима мјере сузбијања, као и пољопривредне површине.

  • Још није касно да се и грађани укључе у акцију и униште амброзију на својим парцелама. Амброзију можемо сузбити на различите начине – кошењем, хемијским третманом, а најефикасније је чупањем биљке из коријена– закључили су из Одјељења за комунален послове.

Град Бања Лука, и ове године, на овој интернет страници, редовно објављује резултате дневног мјерења количине полена у атмосфери, у сарадњи са Пољоприведним институтом РС.